Dieta bezglutenowa oznacza wykluczenie wielu powszechnie spożywanych produktów. Gluten, czyli białko roślinne występuje w czterech najpopularniejszych w Polsce zbożach – pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.

Są produkty naturalnie bezglutenowe takie jak: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Producenci deklarują na opakowaniach, iż te produkty są bezglutenowe poprzez oznakowanie graficzne jak i słowne – produkt bezglutenowy, te oznaczenia powinny znaleźć się przy nazwie produktu. Szczegółowo kwestę dotyczące składu i etykietowania reguluje  Rozporządzenie Komisji WE 41/2009 dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu.

Poniżej przedstawiamy przekąski bezglutenowe i słodycze bezglutenowe w ofercie firmy BIOZONA. Zgodnie z przepisami krajowymi produkty bezglutenowe (należące do produktów specjalnego przeznaczenia dietetycznego) zostały zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Producenci przeprowadzają badania laboratoryjnej każdej produkcji. Posiadamy wyniki analiz produktów przeprowadzonych przez niezależne laboratoria tych produktów. 

Marka Parea należy do pierwszego greckiego producenta bezglutenowej żywności w Grecji. Są to ciasteczka bez glutenu i mini chlebki (grzanki) bezglutenowe, które nie zawierają 5 podstawowych alergenów: bez glutenu, bez pszenicy, bez soi, bez laktozy, bez jaj. Ponadto receptura jest prosta, naturalna i bez konserwantów. Zawiera elementy diety śródziemnomorskiej.

Veggie Protein to baton z nasion i warzyw z oliwą z oliwek, to przekąska bezglutenowa  oparta tylko na naturalnych składnikach. Wyjątkowe wartości odżywcze: 20% białka z roślin i ok. 17% błonnika, bez dodatku cukru. Vegańska,  koszerna, bez GMO – produkt wyprodukowany w Izraelu.

Wafelki Kex – reprezentują połączenie produktu typu fitness (proteinowego) z bezglutenowym. Pyszne smaki. Mają obniżoną zawartość cukru – smak waniliowy tylko 2,8g cukru w wafelku. Polecamy wszystkim prowadzącym aktywny styl życia.

Doskonałą przekąską bez glutenu jest Snack Mix BIO – mieszanki prażonych, ekologicznych ziaren soi, dynii i słonecznika w sosie Tamari lub z owocami – Choco Fruit. Ziarna prażone są w wysokiej temperaturze bez dodatku tłuszczu. Snack Mix to bogactwo: magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu. Bez GMO i wegańska.

Balance Luxury – Belgijskie czekolady słodzone stewią  jak i Green Dream ekologiczna seria czekolad i batoników nie zawierają glutenu. W ofercie są także czekolady bez glutenu i laktozy – odpowiedniki czekolad mlecznych z opracowaną recepturą  na bazie ryżu.