Przekąski i słodycze bez laktozy odpowiadają na zapotrzebowanie osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Osoby mające to schorzenie nie są w stanie trawić laktozy. Objawami nietolerancji laktozy; biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, „przelewanie” w jamie brzusznej, kolki, nudności i wymioty (czasem). Nasilenie objawów jest zależne od ilości zjedzonej laktozy, a także od stopnia niedoboru laktozy. Dolegliwości mogą wystąpić kilka lub kilkanaście godzin po zjedzeniu, a wiec nie zawsze można je skojarzyć ze spożytym pokarmem. Dobrą informacją jest to że większość nietolerujących laktozy akceptuje pewien poziom laktozy.

Przyczyny nietolerancji laktozy:

  • niedobór laktazy, czyli całkowity brak w błonie śluzowej jelita cienkiego aktywności enzymu laktazy; zaburzenie to jest uwarunkowane genetycznie, występuje bardzo rzadko
  • hipolaktazja, która wynika ze zmniejszonej aktywności laktazy, może być albo uwarunkowana genetycznie, albo jej przyczyną może być uszkodzenie powierzchni błony śluzowej jelita (przyczyna wtórna); pojawia się wśród  dzieci oraz młodzieży , jak i u osób dorosłych.

Na ogół osoby dorosłe z hipolaktazją nie odczuwają dolegliwości po spożyciu w jednorazowej dawce produktów zawierających 5–10 g laktozy. Taką ilość cukru mlecznego znajdziemwy w  100–200 ml mleka słodkiego, jogurtu, kefiru lub maślanki.

W ofercie firmy BIOZONA są:

  • belgijskie czekolady bez laktozy i glutenu BALANCE wyprodukowane przez firmę Klingele Chocolade specjalizującą się w zdrowych i wysokiej klasy czekoladach, które odpowiadają smakiem czekoladzie mlecznej i mlecznej z chrupkami. Producent dedykuje te czekolady chorym na nietolerancję laktozy i gwarantuje że w 100g nie znajdzie się jej więcej niż 1g. W ramach wewnętrznej polityki zakłada się nie więcej niż 0,5g.
  • przekąski bez laktozy Parea  – są to mini chlebki (grzanki) z oliwą z oliwek i różnymi ziołami, które przepysznie komponują w sałatkach i doskonale nadają się do zupy krem; pyszne także do podjadania ! Parea to marka bez 5 alergenów: bez laktozy, bez soi, bez jaj, bez glutenu, bez pszenicy; a także bez GMO i bez konserwantów !
  • ciastka bez laktozy Parea – wypiekane na Krecie ciastka w 3 smakach: z cynamonem, pomarańczą i migdałami z elementami diety śródziemnomorskiej;