Naturalny wybór wszystkich, którzy chcą ograniczyć cukier w diecie.

STEWIA (Stevia rebaudiana)

Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju i Brazylii, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące doskonałą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii. Oprócz tego mają wiele innych właściwości prozdrowotnych, a ich główne zalety są opisane poniżej w tabeli.

Historia stewii w skrócie obejmuje :

WIEKI TEMU
Indianie Guarani i Mato Grosso, którzy słodzili nią napoje a także stosowali jako lekarstwo
LATA 70-te
Japończycy zaczęli stosować glikozydy stewiolowe jako zamiennik cukru w produkcji słodyczy i lodów
ROK 1995
została dopuszczona w USA jako suplement diety
2008
zezwolono na używanie jej jako dodatek do żywności w USA
LISTOPAD 2011
przyjęto rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1131/200 zezwalające na stosowanie glikozydów stewiolowych w 31 różnych kategoriach żywności

Stewia jest wykorzystywana jako doskonały zamiennik cukru w słodyczach bez cukru, których bogatą ofertę znajdziesz w sklepie online Biozona24.pl. Nowością w sklepie są kropelki ze stewią, które są wyjątkowe pod względem smaku, nasz test smakowy wykazał, że smakują niemal tak samo jak cukier jak żadne inne dostępne w Polsce.

 

MALTITOL

Maltitole podobnie jak erytrytol, sorbitol, ksylitol i mannitol należy do grupy „alkoholi cukrowych” zwanych poliolami. Mimo swojej nazwy nie zawierają w składzie alkoholu. Część ich chemicznej struktury podobna jest do cząstki cukru a część do cząstki alkoholu. Zakres stosowania polioli określa dyrektywa Parlamentu Europejskiego i UE 94/35/EC z dnia 30 czerwca 1994r w sprawie stosowania substancji słodzących w żywności. Poliole występują naturalnie w produktach roślinnych. Maltitol zwykle jest pozyskiwany z maltozy znajdującej się w ziarnach zbóż (np. kukurydzy). Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
Zalety stewii i maltitolu przedstawia poniższa tabela. Obie substancje słodzące mogą być stosowane przez diabetyków, nie mają negatywnego wpływu na zęby i mogą być stosowane w wypiekach z racji na odporność na wysoką temperaturę. Według dietetyków maltitol jest odpowiednim zamiennikiem cukru w diecie o kontrolowanej jakości i ilości węglowodanów i cukrów –  więcej informacji tutaj.

Kalorie/100g indeks glikemiczny wpływ na zdrowie wpływ na zęby diabetycy wypieki
stewia 0 3 + + + +
maltitol 240 32 + + + +
sztuczne słodziki 0 0 +/- + +
ksylitol 240 7 + + + +
miód 330 87 +/- +
fruktoza 400 19 +/- +/- +
cukier trzcinowy 396 87 +
cukier biały 405 68 +